tiistai 7. lokakuuta 2014

Päivä 10, Buffalo Billin mailta läpi Yellowstonen

Pikkukaupunki, jossa yövyimme oli nimeltään Cody. Paikka on saanut nimensä William Codyn eli Buffalo Billin mukaan. Hän vaikutti kaupungissa 1800 luvun puolenvälin molemmin puolin ja oli tunnettu biisoninmetsästäjä, sotilas, kauppias, hotellinpitäjä, sheriffi, kullankaivaja ja jne. Niinpä tämän monitoimimiehen tekemisissä oli ainesta vähintäänkin yhden museon kokoelmiin. Mekin päätimme nähdä pienen ripauksen noista hienoista kokoelmista.






Museon jälkeen suuntasimme nokan kohti Yellowstonea. Codyn suunnasta tultaessa sisäänkäynti tapahtuu ns. itäportilta. Sisäänkäyntejä puistoon on yhteensä 4 jokaisesta ilmansuunnasta yksi. Pääsymaksu 25 USD on autokohtainen ja sillä saa ajella puistossa viikon.






Yellowstonessa oli tunnetun historiansa suurin metsäpalo elokuun 20 päivä 1988. Valtavan kuivuuden ja myrskytuulen saattelemana metsää paloi satoja neliökilometrejä yhden vaivaisen päivän aikana. Maisema on laajoilla alueilla vieläkin aavemetsää ilman vihreään puumassaa. Siellä missä taimet ovat lähteneet kasvamaan on edistyminen ollut hidasta, sillä taimikko on vajaan 30 v. jälkeen vasta miehenkorkuista.



Yllowstonen keskellä on ns. kaldera-järvi, joka on läpimitaltaan noin 50 km. Järvi sijoittuu kalderan etelälaitaan ja muu osa on melko tasaista ylänköä noin 2000-2500 m korkeudessa. Kalderan halkaisia on vajaa 100 km. Tiedemiehet ovat tutkineet, että massiivinen tulivuori on purkautunut säännöllisesti noin 640 000 välein. Juuri nyt on kulunut tuo 640 000 vuotta edellisestä purkauksesta ja seuraavat 100000 vuotta ovat erittäin todennäköistä aikaa seuraavalle suurpurkaukselle ja siitä aiheutuvalle valtavalle tuholle koko Pohjois-Amerikassa.



Puistossa käyskentelee kymmeniä tuhansia biisoneita, joten turistit pääsevät niitä kuvaamaan varmasti. Määrä ei ole kuitenkaan mitään sen rinnalla mitä niitä on arvioitu aikoinaan olleen eli 50 miljoonaa. Ne kuitenkin onnistuttiin valkoisen miehen toimesta tappamaan lähes sukupuuttoon vain huvin vuoksi.


 
Puistoa halkoo lukuisa määrä toinen toistaan hienompia jokia, koskia ja putouksia. Vesi on kristallin kirkasta. Ai että teki mieli mennä perhoa heittämään muiden kalastajien joukkoon. Perhostelu tuntui olevan yllättävän suosittua puiston joissa.



Yellowstone tunnetaan tuliperäisyydestään. Varsinkin sisimmän kehäreitin länsilaidalla on lukuisia suuria kuumia lähteitä ja geysirejä. Kuumista lähteistä tunnetuin lienee poikkeuksellisen kirkasvetinen Cristal Spring ja geisireistä Old Faitful, joka purkautuu aina tasaisin noin väliajoin. Siitä nimi "uskollinen"







Puistosta siirryimme pitkähkön päivän päätteeksi kohti etelää pikkukaupunkiin nimeltä Jackson. Matkan varrella itäpuolella kohosi alueen korkein vuorenhuippu Grand Teton reilusti yli 3 kilometrin korkeuteen.





kirjoitti Hannu


8 kommenttia:

  1. Oliko hirvellä 36 piikkiset sarvet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvellä oli tarkkaan ottaen 42 piikkiset. osa piikeistä oli kääntynyt lavan allepäin. Oppaan mukaan tuon Alaskassa elävän suurimman hirvilajin paino voi olla enimmillään tonni eli 3 kertaa suurempi kuin suomalaisen hirven

      Poista
  2. Ihanaa! :) Tuo kuva palaneesta metsästä on jotenkin vaikuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuntui että koko puisto oli palanut silloin 1988. paloaluetta jatkui kymmeniä kilometrejä joka suuntaan

      Poista
  3. Wau mitä maisemia! Ja te olette siellä oikeasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amerikka on kylä ihmeiden maa. Kiva että Jarin kanssa seuraatte ahkerasti meidän taivalta

      Poista
  4. Mukavasti pärjäätte blogisteina ja vielä paremmin matkaajina. Kiitos kyllä seurataan suurella kiinnostuksella. Saadaan elämyksiä täälläkin :-)

    VastaaPoista